Jak Routa vykvetla v roce 2017

Share on Facebook

V sobotu 17. června vykvetla na Hrádku u Vlašimi Routa opět v plné kráse a síle. Dvanáctý ročník multižánrového festivalu pro děti a rodiče se nesl ve znamení hudby, dětské a rodičovské radosti a mezilidské pohody. Společně jej letos pořádal spolek Montessori Vlašim z.s., Římskokatolická farnost Hrádek a dobrovolníci.

 

 

 

 

V údolí pod kostelem Sv. Matouše se rozezněly tóny pestré palety hudebních směrů (folk, jazz, rock, akustické rytmy, elektronická muzika, beat atd.). Děti rychle objevily cestu do Aktivparku a po zbytek dne se se vší vervou věnovaly zatloukání hřebíků, praní prádla na valše, prozkoumávání traktorů všech velikostí, zdolávání nástrah opičí dráhy, sázení jahod, střílení z obřího praku, chůzi na chůdách, šití kabelek, vyrábění bubínků z plechovek, vaření v polní kuchyni a dalším ne(obyčejným) činnostem. Odrostlejší návštěvníci spojili poslech muziky se zážitky gurmánskými, něco utratili ve stáncích s módou a dekoracemi, potěšili duši prohlídkou výstav obrazů a fotografií místních umělců. K vidění byly i práce a projekty dětí ze všech zařízení, které ve Vlašimi pracují Montessori pedagogikou.

 

 

Malí i velcí návštěvníci shlédli divadýlko o Šípkové Růžence, na padáku si zacvičili nejen batolátka, nechali se osvěžit tancem Dětského folklorní souboru Vonička a bubeníků skupiny TiDiTaDe. Rodiče s dětmi měli možnost ozkoušet nejrůznější látková nosítka, každý mohl přidat ruku k dílu Charitě Vlašim při přípravě náplně na výrobu Kiwanis panenek nebo si dopřát odpočinek s příjemnou relaxační masáží.

 

 

 

 

Velkou novinkou letošního ročníku byla Dětská kavárna u Růžové věže, projekt dětí a pedagogů z Montessori oddělení ZŠ Sídliště. Děti si napekly sušenky, spočítaly náklady a cenu, napsaly ceníky, vyrobily dekorace a pod dohledem pedagogů obsluhovaly zákazníky, přijímaly a vracely peníze. V praxi tak využily znalosti, které během školního roku nabývaly. Přijaté finanční dary ve výši  7 550 Kč budou po úhradě nákladů za suroviny použity na nákup Montessori pomůcek do jejich tříd.

 

 

Právě Montessori pedagogika a její historie ve Vlašimi byla ústředním tématem letošního festivalu. Oslavovali jsme totiž 10 let od vzniku Rodinného centra Světýlka, jehož zakladatelky Markéta Krchová, Lenka Zapletalová a Petra Vilímovská myšlenky Marie Montessori do Vlašimi přinesly.

 

 

 

Celkem se na Hrádku za jediné odpoledne potkalo více než 500 lidí. Do přípravy, průběhu akce a závěrečného úklidu se zapojilo téměř 80 dobrovolníků.  Podařilo se minimalizovat náklady festivalu, a to především díky vstřícnosti všech účinkujících a partnerů, a také získat částečnou finanční podporu z Fondu hejtmana Středočeského kraje.
Všichni společně přispěli k tomu, že pořádající organizace Montessori Vlašim z.s. bude podpořena finančními dary ve výši přibližně 25 tis. Kč. Výtěžek akce bude použit na nákup Montessori pedagogických pomůcek a vybavení klubovny Rodinného centra Montessori, kde budou se svými dětmi moci trávit dopoledne maminky a tatínkové na rodičovské dovolené. Zahájení jeho provozu plánujeme na září 2017.

 

Všem, kdo festival jakkoli (dobrovolnou prací, zapůjčením zázemí a vybavení, věcným či finančním darem, účastí) podpořili a přispěli tak k úžasné atmosféře setkání, patří obrovský dík. V první řadě však chci na tomto místě poděkovat svým spolupracovnicím Daně Kucharčíkové a Lence Pavlíčkové, úžasným ženám a maminkám, které letošnímu ročníku Routy odevzdaly opravdu maximum. Stejně tak jejich rodinám, že to všechno vydržely.
Pevně věřím, že se nám podaří v tomto díle pokračovat a těším se proto na shledání za rok.
Za Montessori Vlašim z.s. Kateřina Rybníčková, předsedkyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *